U bent hier

Actualiteit

donderdag 14 december 2017, 14:15

ACC Dienstencheques past regels niet correct toe

Heel wat werknemers van ACC Dienstencheques (Domestic Services) kregen een vordering van de RVA in de bus. Zij moeten werkloosheidsuitkeringen terug betalen. Dat komt doordat ACC Dienstencheques de regels van tijdelijke werkloosheid niet correct heeft toegepast. ACC stelt een oplossing voor. Maar het ABVV raadt aan daar niet op in te gaan, want die kan op de lange termijn nadelig zijn voor de werknemers.

Na een onderzoek van de RVA is gebleken dat ACC Dienstencheques de regels van tijdelijke werkloosheid niet heeft gerespecteerd. Als gevolg daarvan moeten heel wat werknemers werkloosheidsuitkeringen terug betalen die ze onterecht hebben ontvangen. En ze riskeren bovendien nog een schorsing van de werkloosheid. Het onderzoek van de RVA gaat over de periode 2014-2015.

Uitkeringen terugbetalen

ACC Dienstencheques stelt aan deze werknemers voor dat ze in hun plaats de uitkeringen wil terug betalen. Ze vraagt in ruil aan de betrokken werknemers een dading te onderteken. Dit betekent dat de werknemers er mee akkoord gaan om geen looneisen meer te stellen en ook geen compensatie kunnen krijgen voor de schorsing.

Het ABVV raadt aan niet in te gaan op het voorstel van de werkgever. De werkgever is in de fout gegaan en moet dus zijn verantwoordelijkheid opnemen. Dit betekent voor ons dat de werkgever aan de betrokken werknemers loon moet betalen voor de dagen waarop ze onterecht op tijdelijke werkloosheid werden gesteld. De werknemers kunnen dan zelf de werkloosheidsuitkeringen terug betalen en doen zich geen verlies. En ze kunnen dezelfde eis stellen voor toekomstige terugvorderingen.

Heb jij een terugvordering van de RVA gekregen? Kom dan zeker langs in één van onze kantoren en dan helpen we je verder. Teken niet zomaar het voorstel van de werkgever. Het klinkt aanlokkelijk, maar op langere termijn kan je de pineut zijn.