U bent hier

Internationaal

dinsdag 28 maart 2017, 10:15

Algemene staking in Congo op 5 april

L’Intersyndicale Nationale du Congo, een netwerk van 11 Congolese vakbonden heeft een stakingsaanzegging ingediend voor een algemene staking in de Democratische Republiek Congo. 

De eengemaakte boodschap is duidelijk: de diepgaande economische en politieke crisis heeft grote gevolgen voor de arbeidsomstandigheden in het land.

De vakbonden vragen onder andere een interprofessioneel minimumloon van 15 dollar per dag. Ze willen dat het veelvuldig gebruik van onderaanneming wordt aangepakt en dat de sociale dialoog hersteld wordt. Ook eisen ze dat de overheid stopt met de arbeidswetgeving zonder overleg aan te passen.

Alarmkreet

De vakbonden roepen ook op tot een democratische rechtsstaat met garanties voor burgerlijke en politieke rechten, het recht om zich te kunnen organiseren en de vrijlating van politieke gevangenen.

De eensgezinde boodschap van de vakbonden is een alarmkreet in naam van de bevolking die hun koopkracht en arbeidsomstandigheden zienderogen zien achteruitgaan.

De Algemene Centrale-ABVV steunt vanaf dit jaar vakbonden in Congo in de mijnsector (Confédération Démocratique du Travail - Union Nationale des Travailleurs du Congo) en ondersteunt haar nieuwe partners in deze strijd.

foto: logo van de Union Nationale des Travailleurs de Congo