U bent hier

Actualiteit

donderdag 28 april 2016, 10:30

Antwerps stadsbestuur verwerpt ABVV-charter tegen sociale dumping

Een tweetal weken geleden voerde  ABVV - Bouw actie op werven van Woonhaven (die worden uitgevoerd in opdracht van de Stad Antwerpen) waar sociale dumping met buitenlandse bouwvakkers werd vastgesteld. ABVV legde daarna ook een charter voor aan de Antwerpse gemeenteraad, maar de meerderheidspartijen weigerden dit te ondertekenen. 

Het charter, dat mee ondersteund werd door Spa en Pvda, maakt sociale dumping bijzonder moeilijk bij opdrachten voor de Stad Antwerpen. Het houdt een soort gedragscode in waarbij de stad niet gewoon voor de laagste kostprijs gaat, maar ook met andere, socialere en rechtvaardigere criteria rekening houdt. De stad zou ondermeer abnormaal lage offertes moeten uitsluiten, aannemers én onderaannemers moeten verplichten de relevante sociale wetten en cao’s na te leven en een uitwisselingsplatform van informatie tussen de inspectie en de politiediensten moeten voorzien. 

Op die manier zou de Stad Antwerpen het goede voorbeeld geven: dat de sociale dumping en job afbraak in de privé niet de vrije baan wordt gegeven, maar dat er juist stevig wordt op ingezet om hier komaf mee te maken. 

Deze week werd het charter voorgelegd aan de gemeenteraad. Meerderheidspartijen N-VA, VLD en CD&V vonden het echter niet nodig dat zo’n charter werd aangenomen en stemden tegen. "De slogan jobs, jobs, jobs van de federale regering blijkt, als het erop aankomt, bijzonder weinig om het lijf te hebben", aldus ABVV Antwerpen-Waasland.

Fotoverslag van de actie in Antwerpen

Meer over sociale dumping in Antwerpen, Luik en Charleroi.