U bent hier

Standpunt

dinsdag 25 oktober 2016, 12:15

Begroting 2017? Onverteerbaar.

ON-VER-TEER-BAAR. De begroting 2017 ligt zwaar op de maag. De werknemers krijgen opnieuw alle besparingen door de strot geduwd: meer flexibiliteit in ruil voor minder loon, minder pensioen en minder welzijn. Opnieuw komt men het geld zoeken bij jou, bij de werknemers. En niet bij de rijken en werkgevers. Om kotsmisselijk van te worden. 

Toegegeven, de opdracht was niet gemakkelijk. Er moest 3 miljard gevonden worden. Maar dat men die alleen bij jou komt zoeken en niet kiest voor eerlijkere en evenwichtigere belastingen, dat is gewoon walgelijk.

Een van de meest onverteerbare maatregelen is de flexibiliteit. De gemiddelde arbeidsduur van 38 u per week zal niet meer per trimester berekend worden, maar op jaarbasis. De ene week werk je meer, tot 9 u per dag en 45 u per week, de andere week minder. En niet wanneer het jou uitkomt, maar wanneer het de baas uitkomt. Daar bovenop zal je meer overuren moeten presteren, zonder recht op inhaalrust. Daar gaan je gezinsleven, je hobby’s, ...

En je zal daar niet beter voor betaald worden. Want deze regering vindt dat je nu al te duur bent. En daarom past ze de wetgeving aan zodat vrije loononderhandelingen in de toekomst onmogelijk worden. Zelfs in sectoren of bedrijven waar veel winst gemaakt wordt zal je geen loonsverhoging meer kunnen afdwingen.

Ook als je ziek of werkloos wordt zit deze regering in je portemonnee. Ze maakt je eerst kotsmisselijk en laat je daar bovenop nog eens meer betalen voor gezondheidszorgen. Een bezoek aan de dokter, medicatie, … worden allemaal duurder. Er wordt bespaard op ziekte- en werkloosheidsuitkeringen. En periodes van ziekte of werkloosheid zullen minder meetellen voor je pensioen.

ON-VER-TEER-BAAR, we zeiden het al. Maakt de begroting 2017 jou ook misselijk? Deel dan de cartoon op onze facebookpagina, www.facebook.com/algemenecentraleabvv, en blijf op de hoogte van onze acties.

Werner Van Heetvelde, voorzitter                                       Robert Vertenueil, algemeen secretaris        

Download hier het pamflet