U bent hier

Actualiteit

donderdag 6 april 2017, 12:00

Belref directie breekt woord: geen lonen uitbetaald voor maand maart

De spanningen blijven hoog oplopen bij Belref. Vorige week bekrachtigde de rechtbank de plannnen van directeur Dominique Leone om de werknemers te ontslaan en een microstructuur te creëren. Nu heeft Leone ook beslist om de lonen van de maand maart niet meer te betalen. Eerder had hij dat nochtans beloofd. 

Woensdag zijn de arbeiders in staking gegaan. Op donderdag bleef een deel van hen verder staken op het terrein van het bedrijf, terwijl anderen een verrassingsbezoek brachten aan de privé-woning van Dominique Leone, in de hoop hem daar te ontmoeten. 

Ontoelaatbaar

Frédéric Michel, regionaal secretaris van de Algemene Centrale - ABVV Mons Borinage is geschokt door de houding van Leone, die duidelijk het gevoel heeft zich alles te kunnen permitteren: 'Het is ontoelaatbaar dat hij de lonen voor de maand maart niet wil betalen. De arbeiders zijn blijven werken in uiterst moeilijke omstandigheden. En nu laat hij ons weten dat hij niet verplicht is om hen voor dat werk te betalen en dat dus ook niet zal doen. Nochtans had hij zich hiertoe geëngageerd. Het is duidelijk dat hij nog meer druk wil zetten op de arbeiders.'

Frédéric Michel benadrukt dat de solidariteit tussen de werknemers sterk is. ''De werknemers die aan de slag kunnen binnen de microstructuur Belref Bis, omwille van hun polyvalentie, zijn ook aanwezig bij het stakingspiket. Ze kunnen dan wel terug aan het werk, maar ze riskeren onder zware druk te komen staan én zullen het in de toekomst zonder syndicale delegatie moeten stellen'. 

Lees ook: De rechtbank bekrachtigt de plannen van de Belref directie