U bent hier

Actualiteit

dinsdag 21 maart 2017, 15:15

Belref Saint-Ghislain: nieuwe acties op 27 maart

De directie van Belref wil zijn werknemers ontslaan en hen vervangen door uitzendkrachten en andere goedkopere werkkrachten. Onaanvaarbaar voor de werknemers. Op 27 maart zullen ze opnieuw staken en protesteren.

Belref is een bedrijf in Saint-Ghislain dat vuurvaste producten vervaardigt en 74 werknemers tewerkstelt. Sinds de overname in 2010 stapelen de conflicten zich op. 

Gedurende meer dan een jaar heeft de directie om de twee maanden minder dan 10% van de werknemers aan de deur gezet, om zo de wet Renault te omzeilen. Dankzij onze syndicale strijd konden we deze praktijk een halt toeroepen.

Procedure gerechtelijke reorganisatie

Nu verandert de directie het geweer van schouder. Op 4 januari vroeg zij een procedure van gerechtelijke reorganisatie (PGR) aan. Sindsdien weigert zij elke vorm van overleg. 

De directie wil niets uitbetalen aan de werknemers, zelfs niet de wettelijke vooropzeg noch de aanvullende vergoedingen voor de werknemers die in aanmerking komen voor het brugpensioen.

Ze wil een microstructuur invoeren waarbij ze een tiental werknemers tewerkstelt, meerdere diensten in onderaanneming geeft en structureel een beroep doet op talrijke uitzendkrachten, werknemers uit de beschutte en sociale werkplaatsen en buitenlanders. Deze doorstart is enkel mogelijk dankzij de financiële inbreng van ING en Belfius.

Zo omzeilt de directie de wet Renault (vastgelegde procedure bij collectief ontslag) én het faillissement. 

Verantwoordelijkheid banken

Het is zover gekomen dat de meeste werknemers de voorkeur geven aan een faillissement, boven een microstructuur waarbij de werkgever minachting toont voor hun arbeid en enkel winstbejag voor ogen heeft, ongeacht de menselijke en sociale gevolgen.

Sinds meer dan een maand volgen de stakingsacties elkaar op. We richten daarbij onze pijlen op de banken. We vragen aan Belfius en ING om zich verantwoordelijk op te stellen in dit dossier. We voerden een eerste informatie- en sensibiliseringsactie op 16 maart, wat resulteerde in een ontmoeting met de verantwoordelijken van Belfius en ING. 

Actie 27 maart

Op maandag 27 maart zal de Rechtbank van Koophandel van Bergen zich uitspreken over de toekomst van het bedrijf. Bijgevolg zullen de werknemers die dag staken en heftig protesteren tegen de overname van de activiteiten door dezelfde werkgever. Andere afdelingen zullen de werknemers een hart onder de riem komen steken.

De kameraden van de Algemene Centrale - ABVV Antwerpen-Waasland tonen hun solidariteit "Solidair met de werknemers van Belref".