U bent hier

Actualiteit

dinsdag 28 november 2017, 10:30

Bosontginningen - Heb je je veiligheidspakket al ontvangen?

Kerstmis komt eraan en daarmee ook de kerstversiering in huis. De ideale periode om de arbeiders in de sector van de bosontginningen op de voorgrond te plaatsen. Zij zijn het immers die ervoor zorgen dat we jaarlijks een mooie kerstboom kunnen uitkiezen voor het kerstfeest.

Houthakkers, snoeiers, laders en lossers, ... de beroepen in de bosbouwsector zijn niet zonder risico. De bomen die de arbeiders moeten omzagen of snoeien kunnen grote hoogten aannemen. Om dit werk uit te voeren moeten ze kunnen rekenen op veel kennis en techniek, maar ook op beschermingsmateriaal van goede kwaliteit.

Een jaarlijks pakket

Om hen te helpen, ontvangen werknemers in de sector elk jaar een pakket met persoonlijke beschermingsmiddelen (veiligheidsbroeken en -schoenen, handschoenen, waterdichte jas, eerste hulpdoos, ...). Vanaf nu zullen zij dit pakket rechtstreeks via hun werkgever ontvangen.

Een "eindejaarsgeschenk" dat meer dan welkom is voor werknemers die zich geen veiligheidsrisico kunnen veroorloven. Als je het pakket in 2017 niet hebt ontvangen, meld dit dan zeker aan je ABVV-kantoor.

Betere opleiding

In de houtsector (CP 125 - bosbouw, houthandel, houtzagerijen) werd onlangs een akkoord bereikt op het vlak van opleiding. Vanaf 2017 hebben werknemers recht op gemiddeld 2 dagen opleiding per jaar. In bedrijven waar we afgevaardigden hebben, zullen we ervoor zorgen dat zij betrokken zijn bij het uitwerken en de evaluatie hiervan. Is er geen delegee in je bedrijf, aarzel dan niet om dit met je werkgever te bespreken of je ABVV-kantoor te raadplegen.

De sectorovereenkomst omvat ook een samenwerking met het Woodwize Training Center. Dit centrum biedt werkgevers, werknemers, leraren en leerlingen in de sector advies en ondersteuning door gespecialiseerde consultants (opleidingsmogelijkheden en planning, informatiesessies, veiligheid en welzijn).

Meer info op de website: www.woodwize.be