U bent hier

Internationaal

donderdag 11 januari 2018, 16:30

De Algemene Centrale-ABVV vraagt de opheffing van de blokkade van Cuba.

Met 191 stemmen voor en 2 tegen/onthoudingen pleitte de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties voor de opheffing van de VS- sancties tegen Cuba. De hele wereld is dus tegen de blokkade! Wij willen politici aansporen om de opheffing hoger op de Europese agenda te zetten. 

De economische en financiële sancties van de VS tegen Cuba verbieden de handel van Amerikaanse bedrijven met het eiland. Maar de blokkade heeft ook gevolgen die tot bij ons reiken. Ter illustratie: in eigen land werden al betalingen van verschillende sociale organisaties, ngo’s en personen door de VS-autoriteiten in beslag genomen of geblokkeerd, enkel en alleen omdat in de mededeling de naam van Cuba vermeld stond.

Import basisgoederen

De gevolgen van de blokkade mogen niet onderschat worden. Cuba, een land dat sterk afhankelijk is van de import van basisgoederen, is daardoor verplicht de verre en daardoor duurdere markt in Europa en Azië aan te spreken. Geschat verlies: 4,3 miljard dollar tussen april 2016 en juni 2017. Dat is haast het dubbele van wat Cuba jaarlijks nodig heeft aan buitenlandse investeringen om zijn economisch groeiplan te realiseren. De sociale schade is enorm.

Waarom houden de VS vast aan de blokkade, nu al meer dan 55 jaar? Obama was tot de conclusie gekomen dat de blokkade compleet haar doel mist, want het enige land dat erdoor geïsoleerd geraakt, zijn de VS zelf, niet Cuba.

De vorige president herstelde de diplomatieke betrekkingen met Cuba  en zette enkele stappen richting normalisatie van de relaties. Maar de financiële en economische blokkade bleef ook onder Obama behouden, want zit vast gemetseld in strenge blokkadewetten  die enkel het Congres kan wijzigen.

President Trump

Met president Trump aan de macht, hoorden we al snel een nieuw geluid.  Hij heeft dan ook de macht om in slechts een paar pennenstreken de recente Cuba-politiek 180 graden te doen draaien.  Koos Obama voor de toenadering, Trump opteert duidelijk voor de confrontatie.

Cuba van zijn kant heeft er alle belang bij dat de blokkade zo snel mogelijk stopt. De Cubaanse bedrijven kampen met verouderd productiemateriaal en hebben dringend nood aan buitenlands kapitaal om een moderne economie uit te bouwen.

Wij rekenen het tot onze taak om onze politici aan te sporen om de VS-blokkade tegen Cuba hoger op de Europese agenda te zetten, want de hele wereld is tegen de blokkade, zoals de stemming in de VN zonet heeft aangetoond.

De Algemene Centrale is lid van de Coördinatie voor de opheffing van de blokkade tegen Cuba en voert mee actie.

Bekijk hier voor het filmpje van de laatse actie: