U bent hier

Persbericht

dinsdag 3 maart 2015, 10:30

De indexsprong wordt onmiddellijk voelbaar

Sectorale overeenkomsten plots waardeloos

Het is fout te denken dat de indexsprong weinig kwaad zal doen. De rechtse regering en het patronaat willen doen geloven dat de maatregel haast geen pijn zal doen en dat zij door de lage inflatie maar heel traag voelbaar zal worden. Je zou je haast afvragen waarom ze die sprong eigenlijk nog willen.

Maar ze draaien de werknemers een rad voor de ogen. Het wetsontwerp dat de gezondheidsindex blokkeert vanaf maart heeft wel degelijk onmiddellijk schadelijke gevolgen voor de lonen in tal van sectoren.

Loonindexeringen verschillen van sector tot sector, al naargelang de afspraken die in cao’s vastliggen. Maar die afspraken worden nu volledig in de wind geslagen.

Indexaanpassingen die er na enkele jaren wachten gingen aankomen, worden nu plots verboden. Bij de kappers, in de textielsector, in de glasnijverheid en bij de bewakingsdiensten wordt de afgesproken spilindex van 2% de komende maanden bereikt, maar de werknemers zullen de verwachte loonaanpassing niet krijgen. De laatste indexering in die sectoren dateert van 2012 of 2013, nu wordt er een indexering afgepakt en een volgende indexering komt er ten vroegste in 2017.

Op precies dezelfde manier verliezen de werknemers in de scheikunde, in de gezinszorg en bij de dienstencheques de loonaanpassing die voor 2016 verwacht werd. De werknemers in de schoonmaak verliezen in juni al een eerste keer hun zesmaandelijkse indexaanpassing. In de bouw en de houtbewerking wordt het trimestriële indexmechanisme ongedaan gemaakt. In al die sectoren wordt het ook wachten tot 2017 vooraleer de lonen de prijsstijgingen weer beginnen bijbenen. De 2% van de indexsprong is voor altijd weg.

Met de indexsprong gaat er gemiddeld 50 euro koopkracht per maand verloren. Over een hele loopbaan is dat de kostprijs van een auto. Die operatie gaat nu meteen van start en komt geheel ten goede aan het patronaat dat geen enkele verplichting heeft om in ruil daarvoor arbeidsplaatsen te garanderen.

Dit is niet alleen diefstal, het is ook contractbreuk. Sectorale arbeidsovereenkomsten over loonindexeringen worden plots van nul en generlei waarde. Tegen die achtergrond worden de nieuwe sectoronderhandelingen die nu moeten aanvatten bijzonder moeilijk. Sociale rust kan er alleen zijn als de collectieve afspraken over loonindexeringen gerespecteerd worden.