U bent hier

Internationaal

donderdag 20 september 2018, 14:30

Grote betoging voor betere lonen in Polen

Op zaterdag 22 september organiseert de Poolse vakbond OPZZ een grote betoging in Warschau met een loonsverhoging, de bescherming van de rechten van werknemers en de democratie als belangrijkste eisen.

In Polen eisen de vakbonden al jarenlang een loonsverhoging. Het is een van de Europese landen met het grootste aandeel lage lonen. Het land heeft ook het grootste aandeel banen die kwetsbaar of niet standaard zijn (contracten van bepaalde duur, schijnzelfstandigen,…). De lonen zijn er zeer laag en het fenomeen van arme werkenden is jammer genoeg sterk aanwezig in dit land.

Deze grote betoging zal voor de vakbond OPZZ ook de gelegenheid vormen om te mobiliseren tegen de huidige, zeer conservatieve regering die de sociale dialoog niet respecteert. OPZZ onderschrijft bovendien de ruimere campagne van het EVV voor een loonsverhoging in Europa. Voor het ABVV is het ondersteunen van deze eisen ook een middel om sociale dumping te bestrijden door te militeren voor kwalitatief goede banen overal in Europa.

De Algemene Centrale - ABVV steunt de kameraden van de OPZZ dan ook in hun actie.