U bent hier

Standpunt

woensdag 25 mei 2016, 9:30

Hou je klaar voor 24 juni

Eerst en vooral, bedankt aan alle werkneemsters en werknemers die bij de sociale verkiezingen voor het ABVV hebben gekozen. Bedankt en proficiat ook aan alle militanten en delegees om onze vakbond sterker te maken.

We moeten een vuist maken. De maat is vol. Hoe ver willen de werkgevers en hun schoothondjes in de regering het eigenlijk drijven?

Ze vinden dat we boven onze stand leven. En dus zetten ze het mes erin. Met maatregelen die we zonder morren zouden moeten accepteren. We horen zelfs dankbaar te zijn omdat de redders van ons land ons uit de afgrond hijsen. Foei toch, dat de miljoenen mannen en vrouwen die leven van hun arbeid dat niet beseffen.

We hebben te veel. En dus wordt er een indexsprong georganiseerd, worden de lonen geblokkeerd, en worden er nieuwe taksen ingevoerd.
We genieten te veel van het leven, en dus wordt de pensioenleeftijd op 67 gebracht.
Werkzoekenden hebben het te goed, en dus wordt werkloosheidssteun beknot.
Zieke werknemers zijn te gezond, en dus moeten ze terug aan het werk gezet worden.
Deeltijdse werknemers, vooral vrouwen, hebben het te comfortabel, en dus zullen ze het moeten doen zonder enige werktijdplanning.

We hebben het trouwens allemaal veel te comfortabel. Een beetje flexibiliteit alstublieft! Nacht- en ploegenwerk, zeg nu niet dat je daar moe van wordt. Wegenwerken in het weekend, dat is toch maar rechtstaand slapen op een schop. Van hot naar her mensen gaan verzorgen, dat is toch vooral gezellig in de auto rondtoeren. Gedaan daarmee, weg met 38 uur per week luieren. Als de baas het zegt, werk je 45 uur per week.

Moeten wij dat echt gewillig slikken? Voor wie nemen ze ons eigenlijk?

De verontwaardiging en de boosheid zwellen aan. Omdat we als goedkope machientjes worden behandeld. Omdat onze bezwaren minachtend worden afgewezen. En ook, omdat het recept van deze afbraakregering niet werkt. Haar overheidsbudget klopt niet, heel binnenkort gaan de rechtse bewindslieden nog eens 3 miljard komen halen. Bij de werknemers, bij de gewone burgers, bij wie anders?

Het verzet tegen deze desastreuze politiek kan niet hard genoeg zijn. We betoogden massaal op 24 mei. En we staken met het ABVV op 24 juni. We wachten geen dag langer om dat te doen. De vakantiemaanden komen eraan en daar zal de regering sluw gebruik van maken om haar plannen erdoor te jagen.
We moeten nu van ons afbijten. NU, met hoofdletters. We moeten de rechtse machthebbers nu laten horen dat er jobs, koopkracht en een eerlijk belastingstelsel nodig zijn om eruit te geraken. Wat zij uitvreten pikken we niet langer.

Hou je klaar voor 24 juni. Voor een algemene staking. Wacht niet tot het te laat is.

Robert Vertenueil                                                                                     Werner Van Heetvelde
algemeen secretaris                                                                                 voorzitter