U bent hier

Internationaal

donderdag 2 maart 2017, 15:15

Internationale solidariteit met Bangladesh werpt vruchten af

De 35 Bengaalse arbeiders en vakbondsleiders die in december vorig jaar werden opgepakt zijn eindelijk vrijgelaten en de aanklachten tegen hen werden ingetrokken. Dat is het resultaat van de internationale campagne opgezet door Industriall Global Union en UNI Global Union.

"Het was een fantastisch voorbeeld van internationale solidariteit", aldus Valter Sanches, algemeen secretaris van Industriall Global Union. "Dit is een belangrijke overwinning voor de textielarbeiders in Bangladesh, en een sterke boodschap naar de sector dat een constructieve dialoog met de vakbonden noodzakelijk is".

Internationale actiedag 

In december trokken de textielarbeiders in Bangladesh de straat op om hogere lonen te eisen. Dit leidde tot massale ontslagen en heel wat vakbondsleiders en werknemers werden opgepakt. Op 16 februari organiseerden vakbonden over de hele wereld een actiedag om de vrijlating van 35 activisten te eisen en erop te wijzen dat syndicale vrijheden een recht zijn.

Die internationale mobilisatie heeft zijn vruchten afgeworpen. Een belangrijke stap, maar de problemen zijn hiermee niet opgelost. De strijd voor hogere lonen in de textielsector gaat verder, en er is nog veel werk aan de winkel opdat de rechten van de werknemers gerespecteerd worden.