U bent hier

Actualiteit

donderdag 11 oktober 2018, 11:30

Landingsbanen vanaf 55 jaar worden vanaf 2019 afgeschaft!

Voor de periode 2014-2018 kon je in een aantal specifieke situaties een landingsbaan 1/5de of 1/2de  aanvragen vanaf 55 jaar. Je kon met andere woorden 4/5de of halftijds werken met een aanvullende uitkering van de RVA, bijvoorbeeld na 20 jaar nachtarbeid, lange loopbaan, attestering van een medische ongeschiktheid bouw, etc…  

Door de verhoging van de leeftijd om in brugpensioen te kunnen gaan was een landingsbaan vaak een laatste mogelijkheid om jouw zwaar beroep, in de mate van het mogelijke, te kunnen volhouden. Nu de regering Michel heeft beslist om een landingsbaan pas mogelijk te maken vanaf 60 jaar, en niet meer op 55 jaar, is ook deze optie verdwenen.

Het is duidelijk dat de regering Michel geen enkele voeling heeft met het zware werk dat je iedere dag uitvoert. Het ABVV blijft strijden voor werkbaar werk en zal er alles aan doen om deze maatregel terug te draaien. Maar met de huidige regering, die enkel oren heeft naar de eisen van de werkgevers, zal dit niet vanzelfsprekend zijn.

Normaal gezien moet je je landingsbaan 3 maanden op voorhand aanvragen in een onderneming met meer dan 20 werknemers en 6 maanden op voorhand in een onderneming met minder dan 20 werknemers. Als je werkgever akkoord gaat en je bent 55 jaar kan je die voorwaarde omzeilen en nog vlug een aanvraag doen voor 01.01.2019.

Voor meer informatie kan je terecht bij onze plaatselijke kantoren van de Algemene Centrale ABVV.