U bent hier

Actualiteit

woensdag 28 februari 2018, 10:00

Marijke: "We moeten ons mannetje staan"

Marijke is delegee voor het ABVV in de textielsector. De pensioenplannen van de overheid zullen heel wat vrouwen hard treffen, zo ervaart ze.

Ik werk al 29 jaar voor Beaulieu, en altijd al in mannelijke werkkledij. Komend jaar zou er eindelijk aangepaste kledij voor vrouwen komen. Tot op vandaag moeten vrouwen en mannen ook naar dezelfde toiletruimtes en kleedkamers. Al 15 jaar maak ik er een actiepunt van. Nu enkele machines naar een andere afdeling zullen verhuizen, zou het er eindelijk van komen.

Voor veel vrouwen kan de verhoging van de pensioenleeftijd en de regeling van gelijkgestelde periodes echt niet. Werken in de industrie is zwaar, en veel vrouwen doen thuis ook nog het huishouden. Veertig jaar loopbaan halen is moeilijk in nacht- en ploegenarbeid. Omwille van hun kinderen of het huishouden zijn veel vrouwen ook in andere regimes gaan werken of namen ze verlof, en dat zal niet meer meetellen.

Je moet je als vrouw in deze industrie vaak bewijzen. Ook onder sommige delegees. Maar je investeert als delegee veel in sociaal contact, terwijl je gewoon doorwerkt omdat de machine blijft draaien en we niet vrijgesteld zijn, en de meeste collega’s hebben daar veel respect voor.

Klik hier voor meer info over de internationale vrouwendag