U bent hier

Actualiteit

vrijdag 24 maart 2017, 15:45

Nationale actiedag tegen sociale dumping

Naar aanleiding van de 60-ste verjaardag van het verdrag van Rome organiseerde het ABVV de allereerste nationale actiedag tegen sociale dumping. Met het Verdrag van Rome werd de Europese Economische Gemeenschap opgericht, maar het is tot op vandaag nog lang geen Europese Sociale Gemeenschap.

Er was een nationale actie in Brussel die zich richtte naar de Europese en federale politici. Maar er waren ook tal van lokale acties. Want ook gemeenten, steden en openbare besturen moeten hun verantwoordelijkheid opnemen. Bij overheidsopdrachten moeten ze rekening houden met sociale clausules en niet louter de goedkoopste prijs kiezen.

Brussel

Een 100-tal arbeiders uit de schoonmaak verzamelde ‘s morgens met bezems en schoonmaakwagens aan de financietoren in Brussel. Ze voerden er een rollenspel op dat aantoonde hoe overheidsinstellingen enkel voor de laagste prijs kiezen en geen aandacht hebben voor de werkomstandigheden van het personeel.

Gent

Werknemers uit door sociale dumping getroffen sectoren stellen een charter voor aan het Gentse stadsbestuur om sociale dumping bij overheidsopdrachten te bannen. Zij werden ontvangen door schepenen Coddens (Werk) en De Regge (Duurzaam Aankoopbeheer).

Kortrijk – Brugge

In Brugge en Kortrijk werd een ontbijtdebat georganiseerd. Militanten uit verschillende sectoren kwamen er getuigen over de gevolgen van sociale dumping in hun bedrijf.

Charleroi

Arbeiders uit de bouwsector voeren actie op een bouwwerf van de NMBS waar heel wat gedetacheerde werknemers aan het werk zijn.

Namen

Militanten uit de bouwsector hadden een ontmoeting met een dertigtal Roemeense arbeiders die logeren in een oud en bouwvallig rusthuis.

Bergen

Delegees uit de bouwsector voerden actie aan de Grand Prés in Bergen. Op de vele bouwwerven in het commercieel centrum zijn heel wat gedetacheerde bouwvakkers aan de slag. 

Bekijk hier het fotoalbum van de acties