U bent hier

Actualiteit

donderdag 15 februari 2018, 11:15

Nieuwe jobs, nieuwe risico's

FEDRIS heeft in samenwerking met de KU Leuven het online loket ‘SIGNAAL’ ontwikkeld. Arbeidsgeneesheren kunnen hierop nieuwe, nog onbekende, risico’s melden, die de gezondheid op het werk kunnen aantasten.

Doordat technologieën evolueren, veranderen ook jobs en arbeidsomstandigheden. Dit kan leiden tot nieuwe risico’s en eventueel nieuwe beroepsziekten.

Het leggen van een verband tussen ziekte en beroepsblootstelling is de expertise van bedrijfsartsen. Dat is bij nieuwe verbanden niet altijd eenvoudig. Om hen hierbij te helpen, werd dit proefproject in het leven geroepen.

Alle gevallen waarin de bedrijfsarts vermoedt dat er sprake is van een nieuwe combinatie van gezondheidsklachten, blootstelling en werksituatie, kunnen gemeld worden. Dit hoeft zich niet te beperken tot klachten of ziekte van één persoon, maar kan nadrukkelijk ook meer mensen betreffen.

Elke melding zal bekeken en beantwoord worden door beroepsziektespecialisten van de KU Leuven.

De bedoeling is om zo in een vroeg stadium te detecteren of bepaalde werksituaties potentieel gevaarlijk kunnen zijn voor de gezondheid.  Het proefproject wil op die manier meer inzicht krijgen in het voorkomen van nieuwe gezondheidsklachten op het werk.

Aarzel niet om het bestaan van dit loket aan te kaarten in het CPBW of in je bedrijf. Meer info op www.mysignal.be