U bent hier

Actualiteit

donderdag 14 juni 2018, 11:15

Solidariteit onder werknemers en vakbonden bij Axalta boekt succes

Een periode van financiële stabiliteit voor alle 276 ontslagen werknemers. Dat was de inzet van een voorakkoord bij coatingbedrijf Axalta in Mechelen. In ruil voor de beslissing van de directie om een bloeiende en productieve vestiging te sluiten, onderhandelen de vakbonden over een plan waarin arbeiders, bedienden en kaderleden evenwaardige rechten genieten.

Bijna 90% van de werknemers bracht begin juni een stem uit over het sociaal plan dat de vakbonden wisten te bereiken met de directie van de met sluiting bedreigde vestiging van Axalta te Mechelen. 75% van de stemgerechtigden ging akkoord met een voorstel dat de werknemers een periode van financiële stabiliteit moet geven nu hen ontslag boven het hoofd hangt.

Proeven van samenwerking arbeiders-bedienden

Ruim een maand geleden kondigde de directie aan dat ondanks de productiviteit van de onderneming, de vestiging in Mechelen zou sluiten om de groep en haar aandeelhouders nog betere financiële resultaten te kunnen voorleggen. Daarom, en omdat de directie ook niet inging op voorstellen van de afgevaardigden om te onderhandelen, schoten arbeiders, bedienden en kaderleden samen in actie: “276 jobs bij het oud vuil, no way!”

Met resultaat: men kwam tot een onderhandeld voorakkoord voor een sociaal plan bij Axalta dat vertrekt van het principe dat er geen verschillen zouden zijn in de opzegtermijnen voor arbeiders, bedienden en kaderleden. “Deze gelijkheid wordt ook doorgetrokken naar de vertrekpremies die bovenop de opzegvergoedingen moeten zorgen voor enige periode van financiële stabiliteit voor de getroffen gezinnen”, legt ABVV-secretaris Danny Absillis uit.

De onderhandelingen zijn een voorbeeld van de samenwerking tussen arbeiders en bedienden. “De directie heeft verschillende keren geprobeerd om de samenhang tussen de werknemers te breken, maar is daarin niet geslaagd. Dankzij de samenwerking en het vormen van één front tussen arbeiders, bedienden en kaderleden kon tenminste een pleister op de wonden geplakt worden voor het leed dat hen en hun gezinnen werd aangedaan.”

Werk nog niet af

Ondertussen houden de werknemers de productie zo goed als mogelijk op peil. Het werk is nog niet af, en de komende weken zal er telkens één dag worden verder gepraat met de directie van Axalta om de praktische invulling van dit plan verder uit te werken.