U bent hier

Internationaal

dinsdag 13 maart 2018, 11:45

Strijden voor veiligheid in Palestijnse groeven

De veiligheid en gezondheid vormt een immens probleem in de Palestijnse groeven. Onze centrale wil hier samen met de Palestijnse vakbond QSIU iets aan veranderen. 

Voordien maakte de sector van de van de groeven deel uit van de bouwvakbond van de PGFTU. Om een antwoord te bieden op de specifieke behoeften van de sector werd op 27 juli 2017 een nieuwe vakbond opgericht: de Vakbond voor zand- en steengroeven (QSIU).

Die is voortaan actief in 6 regio’s van Palestina, dankzij de grote inspanningen van de vakbondssecretarissen en onze steun. De vakbond is momenteel vooral actief rond gezondheid en veiligheid op het werk. Er werden al 280 bedrijfsbezoeken afgelegd en er werden preventieflyers gemaakt die zijn rondgedeeld in de bedrijven in de 6 regio’s.

Getuigenis

Hoe belangrijk dit werk is toont het verhaal van de familie Abed Karim. De kleine stad Jama’in, in de regio Nablus, leeft voornamelijk van de zand- en steengroeven.

Helaas, door het gebrek aan maatregelen rond gezondheid en veiligheid op het werk in de meerderheid van de ondernemingen, zijn de arbeiders blootgesteld aan heel wat gevaren.

De familie Abed Karim heeft daar een zware prijs voor betaald: twee zonen van de familie zijn door een arbeidsongeval levenslang gehandicapt. Hakam is er het ergst aan toe. Hij kreeg tijdens het werk een zware steen op zijn hoofd en lag een hele week in coma.

Volledig werkombekwaam

Hij overleefde het ongeval maar heeft sindsdien mentale problemen en leerstoornissen die hem volledig werkombekwaam maken. Het proces tegen de voormalige werkgever van Hakam sleept al drie jaar aan en de familie heeft nog geen enkele compensatie gekregen.

De familie heeft ondertussen alle hoop verloren, maar de QSIU zet zich nu in voor de zaak, samen met het juridische departement van de PGFTU. Met de steun van de Algemene Centrale en Solsoc zal de vakbond er alles aan doen om de werkgever zijn verantwoordelijkheid te laten opnemen, en om de straffeloosheid in de sector te doorbreken.

Dit artikel kwam tot stand in samenwerking met Solsoc.