U bent hier

Actualiteit

donderdag 15 december 2016, 11:00

Vakcongres papierverwerking: een snel veranderende industrie

De delegees van de papierverwerking verzamelden 2 dagen in La Roche voor hun vakcongres. Een gelegenheid om eens uit de dagelijkse werking van hun bedrijf te stappen en een bredere visie op sectoraal niveau te ontwikkelen. Dat de sector  in volle verandering is maakt de analyse eens zo boeiend.

De papierverwerking biedt werk aan ongeveer 8.400 werknemers verspreid over iets meer dan 200 bedrijven. Het is een bijzonder heterogene sector waarin de gemiddelde leeftijd van de werknemers toeneemt. Een belangrijk aspect om rekening mee te houden. Men moet er immers voor zorgen dat de sector aantrekkelijk blijft en nog jonge werknemers kan aantrekken .

Gered door de e-commerce

Net als veel andere sectoren, heeft de papierverwerking sterk geleden onder de crisis van 2008. Maar ondanks alles, hebben twee bedrijfstakken zich goed kunnen handhaven.  Aan de ene kant de bedrijven die surfen op de golf van de e-commerce. Doordat zij specifieke verpakkingen ontwikkelen, creëren deze bedrijven een niche. Aan de andere kant doen ook de bedrijven die zich richten op  steriele producten (op basis van papier) voor de medische sector het goed.

Een winstgevende sector

Over het algemeen kunnen we besluiten dat de papierverwerking voor de werkgevers een rendabele sector blijft. Dit omdat men erin slaagt meer te produceren met minder mensen. De globale omzet blijft dan ook stijgen, maar de werkgelegenheid daalt voortdurend. Een pijnlijke vaststelling voor de delegees tijdens dit vakcongres.

Bekijk hier de foto’s van het vakcongres.