U bent hier

Actualiteit

donderdag 15 maart 2018, 10:15

Young Talent in Textile geeft premie aan jong talent

De textielsector heeft moeite om jonge werkkrachten aan te trekken. Daarom werd het project ‘Young Talent in Textile’ opnieuw gelanceerd. Bedrijven die jongeren in dienst nemen, en de jongeren zelf, krijgen een financieel duwtje in de rug.

De textielsector kende de laatste jaren een herstel. Er kwamen nieuwe activiteiten zoals de productie van technisch textiel. En ook de tapijtenproductie, een traditionele sterkhouder van de Belgische textielsector, gaat erop vooruit.

Premie voor opleiding

Door de hoge conjunctuur kent de sector nu een tekort aan werkkrachten en zeker aan jongeren. “Het gaat dan om jobs voor laaggeschoolden zoals bobijnopzetters, maar men zoekt ook technische profielen, textieloperatoren… “, aldus Elie Verplancken, federaal secretaris van de AC voor de Textiel.

Daarom ondersteunen de sociale partners in de textielindustrie ‘Young talent in Textile’. Een bedrijf dat een werkloze jongere in dienst neemt kan een premie van 700 euro krijgen, waarvan een deel bestemd is voor opleiding: de jongere wordt minstens 32 uur begeleid door een meter of peter. De jongere (-26) zelf maakt aanspraak op 300 euro. Het project wordt gecoördineerd door Cobot, de opleidingsinstelling van de textielsector, en loopt nog tot eind 2019.

Onderhandelingen

Jongeren worden niet snel aangetrokken door de textielsector. ‘In het onderwijs worden zo goed als geen textielopleidingen meer georganiseerd. Daarnaast hebben sommige bedrijven een verouderde infrastructuur, wat zeker jongeren afschrikt’, verduidelijkt Elie. ‘Daarom is een campagne als deze belangrijk’.

Maar natuurlijk is er meer nodig in de sector. Elie: ‘De lonen liggen vrij laag, de werkdruk is soms hoog. Via cao onderhandelingen ijveren wij dan ook voortdurend voor betere lonen en arbeidsomstandigheden’.

Meer info over het project vind je op deze website