U bent hier

 

27/03/2018 - 09:30

Betoging ter herdenking van de martelaren van 1886

Ruim 130 jaar geleden haalden onze stakingen de kinderen uit de mijnen…

Afgemat en neergeslagen door de zware arbeid, onderdrukt door loonsverlagingen, overstelpt van miserie, gedreven door honger en geschokt door de rijkdom van de bourgeoisie, komen de werknemers in maart 1886 in opstand. Ze staken! In Roux sneuvelen 19 arbeiders door de kogels van de politie en het leger. Anderen worden veroordeeld omdat ze gestaakt hebben.

Maar dankzij deze strijdacties werden de allereerste sociale wetten gestemd: verbod op kinderarbeid, verplichte ziekteverzekering ten laste van de werkgever, eerste erkenning van de vakorganisaties... en Algemeen Stemrecht.

Vandaag willen regering en patronaat onze verdedigingsmiddelen afbreken! 

Ze gaan ten aanval tegen onze sociale verworvenheden. Zij willen onze collectieve rechten, die aan de basis liggen van onze vrijheden, van tafel vegen: pensioen op 67 jaar, indexsprong, 0 uur contracten, terugkeer naar de 40-urenweek, ... Bovendien willen zij het stakingsrecht en de vrijheid van collectieve acties breken.

Daarom proberen zij pikketten op industriezones en rondpunten te verbieden. Zij dromen ervan een minimumdienst op te leggen voor het openbaar vervoer en een rechtspersoonlijkheid te geven aan vakbonden, om de stakingskassen leeg te halen. Zij sturen deurwaarders, leggen dwangsommen op bij collectieve conflicten en willen ‘woonstbetredingen’ invoeren. Zoals elders in Europa willen ze ieder sociaal verzet monddood maken. 

Patroons en regering willen ons de mond snoeren... wij trekken hem wijd open! 

Laat ons talrijk opdagen om de gefusilleerde werknemers van maart 1886 te herdenken! Over onze vrijheden en recht op collectieve actie valt niet te onderhandelen! 

Afspraak in Roux Dinsdag 27 maart 2018, 9u30 Rue E. Foulon, Station Roux (NMBS)

Meer lezen: http://www.accg.be/nl/actualiteit/het-bloedbad-van-roux

Flyer: http://www.accg.be/nl/publicatie/flyer-voor-manifestatie-te-roux-2018