U bent hier

Colombia

Petroleum: Union Sindical Obrera 

Een sterke vakbond is broodnodig

Colombia blijft één van de gevaarlijkste landen ter wereld om syndicaal actief te zijn. Het recente vredesakkoord zal hopelijk ook het geweld van leger en paramilitairen stoppen en sociale rechtvaardigheid brengen. De petroleumvakbond USO werkt in deze moeilijke context voor alle werknemers in de sector: van de directe werknemers van het staatsbedrijf tot de werknemers met het meest precaire statuut bij de onderaannemers. En met succes! Via het centrum Aury Sara,een syndicaal vormingsinstituut krijgen ze vorming, en werd zelfs een digitale syndicale vorming ontwikkeld. USO kijkt ook verder dan de raffinaderijen zelf: ze bouwen netwerken met de gemeenschappen en andere sociale organisaties voor een ander en beter Colombia.

De afdeling Antwerpen-Waasland steunt ook onder andere het vakbondsplatform Fensuagro die vakbonden uit de landbouwsector organiseert. De boeren worden vaak lastiggevallen en het recht om zich te organiseren is een dagelijkse strijd.

Huber Ballesteros is een vakbondsleider van Fensuagro en tot voor kort één van de 9000 politieke gevangenen in Colombia. Hij werd in 2013 gearresteerd en kwam pas begin 2017 vrij. Zijn misdaad: het leiden van een staking en het opkomen voor arbeidsrechten. 

Actualiteit

Actualiteit · Publié le 18 september 2017, 9:00

In januari werd de Colombiaanse vakbondsleider Huber Ballesteros na 3 jaar vrijgelaten uit de gevangenis. In Antwerpen sprak hij over de uitdagingen waarvoor zijn land en de vakbonden staan. Lees verder

Actualiteit · Publié le 6 juni 2017, 11:15

In januari dit jaar werd de Colombiaanse vakbondsleider Huber Ballesteros na 3 jaar vrijgelate Lees verder

Actualiteit · Publié le 31 mei 2017, 9:45

De Algemene Centrale – ABVV Antwerpen-Waasland ondersteunt in samenwerking met FOS drie syndicale projecten in Colombia. Lees verder

Pagina's