Wist je dat… je collega’s aan een minimumloon werken?

Wist je dat…
je collega’s aan een minimumloon werken?

Na lang wachten, is een sociaal akkoord in Vlaanderen (VIA) bereikt en krijgen werknemers uit de zorgsector betere voorwaarden.

Terecht!

Je collega’s uit de beschutte en sociale werkplaatsen hebben ook hard doorgewerkt tijdens de crisis. Ze ondersteunden -en nog steeds- de andere essentiële sectoren door mondmaskers, schorten, handgels,… te produceren.

Maar ze dreigen uit de social profit-boot te vallen. Want terwijl het zorgpersoneel loonsverhogingen krijgt van 4,5% tot 6%, zullen je collega’s uit de maatwerksector slechts kunnen rekenen op 1,1% of iets meer -afhankelijk van het interprofessioneel akkoord in 2023-.

Concreet wilt die 1,1% zeggen dat de doelgroepwerknemers zo’n 3 cent netto extra per uur krijgen. Wat ze daarmee kunnen kopen? Niet eens twee broden extra op het einde van de maand, en dat terwijl ze ook als “helden van corona” worden bestempeld.

Da’s niet eerlijk!

Daarom vragen we als ABVV Maatwerk respect voor deze werknemers en hun harde werk. Want tegen een hongerloon werken, dat moet gedaan zijn! Een menswaardig minimumloon van €14 per uur (€2.300 per maand) is daarom meer dan nodig!