Huishoudhulpen voeren actie op 18/11!

De onderhandelingen over een nieuw sectoraal akkoord in de dienstenchequesector zijn in een impasse geraakt. De huishoudhulpen zijn dat getreuzel beu en voeren actie in Brussel op donderdag 18/11.
Betalen om te gaan werken? Neen bedankt!

Wij zijn zeer duidelijk geweest tegenover Federgon: ze moet het zware werk van de huishoudhulpen erkennen. Het is niet normaal dat zelfs vandaag de dag de huishoudhulpen blijven betalen om te kunnen gaan werken. De verplaatsingskosten vertegenwoordigen een aanzienlijke kostenpost voor deze werkneemsters, die reeds een zeer laag loon ontvangen. De verplaatsingsvergoedingen die de huishoudhulpen daarvoor ontvangen zijn schandalig laag en dekken op geen enkele manier de reële kosten: de sector betaalt 13 cent per km terwijl de norm die de overheid hanteert 37 cent per km bedraagt. Parkeerkosten worden in de meeste gevallen niet terugbetaald. Verplaatsingen naar het kantoor voor het afhandelen van administratieve formaliteiten (zoals het binnenbrengen van de cheques) gebeuren meestal in de vrije tijd en zonder kostenvergoeding. Dit moet stoppen!

Voor de vakbonden is het belangrijk dat Federgon haar bereidheid toont om de werkneemsters te steunen en een duidelijke boodschap geeft om deze sector echt aantrekkelijk te maken. Momenteel verlaten steeds meer huishoudhulpen de sector voor een andere en betere job. Daarom trekken we met een ruime delegatie uit de sector naar de zetel van Federgon.

Actie op 18 november
  • 10u vertrek betoging aan Noordstation Brussel
  • 10u30 aankomst betoging aan Tour & Taxis, Havenlaan 86C, 1000 Brussel
  • 11u bezoek aan Federgon
  • 11u30 slottoespraken