U bent hier

Persbericht

maandag 20 maart 2017, 9:45

Op 21 maart opnieuw betogen voor jobs, koopkracht en werkbaar werk

Persbericht Social-Profit ABVV - 17 maart 2017

Jobs, koopkracht en werkbaar werk. Dat vragen de honderdduizenden werknemers uit de Social-Profit aan de Vlaamse en Federale regering. Sinds de succesvolle betoging eind november werd er meerdere keren rond de tafel gezeten. Zonder resultaat of engagement van de regering. Daarom betoogt de sector op dinsdag 21 maart opnieuw.

De sector van de Social-Profit kreunt onder de werkdruk, terwijl de lonen al jarenlang stagneren. Het is meer dan 10 jaar geleden dat er nog van betekenisvolle sociale vooruitgang sprake was. Een overheid die overtuigd is van de taken die de sector uitvoert: zorg, cultuur, opleidingen… moet ook durven investeren in personeel. Tijdens meerdere ontmoetingen met ministers De Block en Peeters op federaal niveau en ministers van de Vlaamse regering ontbrak precies dat element.

Jan-Piet Bauwens, BBTK secretaris voor de Social-Profit: “We onderhandelen in de Social-Profit met drie overlegpartners: werkgevers, werknemers en overheid. Die laatste speler zit er voorlopig voor spek en bonen bij. We krijgen geen enkel engagement, of zelfs budgettaire berekening, van de ministers los. De koffie is best lekker bij de ministers, maar de discussies moeten wel inhoud krijgen. Onze eisenbundel is nochtans in het Nederlands ingediend, ze zouden hem moeten kunnen begrijpen.”

De onderhandelingen kenden bovendien een valse start. Issam Benali, federaal secretaris voor de Algemene Centrale van het ABVV: “Vlak voor de onderhandelingen lanceerde minister De Block de piste om de rimpeldagen af te schaffen. Die piste lijkt van tafel en komt er voor ons ook niet meer op. Alleen is hiermee nog geen stap in de goede richting gezet, wij willen vooruitgang. Extra koopkracht zorgt voor extra mensen, extra jobs voor betere resultaten, en werkbaar werk zorgt voor betere kwaliteit en minder werkuitval. Deze onderhandelingen zijn een kans om onze sector te versterken, waar heel de samenleving uiteindelijk beter van wordt. Op 21 maart zal dat onze boodschap zijn.”


De betoging praktisch:
- Samenkomst om 10u in Brussel, op het kruispunt van de Albert II-laan en de Kruidtuinlaan
- Start van de betoging om 10u30
- Podium en speechen aan het einde van de betoging (Vismarkt)
- Parcours van de betoging zoals hier afgebeeld