Ongeval bouwwerf Antwerpen - Vakbonden onderlijnen prioriteiten aan Minister Dermagne 

Op donderdag 15 juli hebben de vakbonden ABVV Bouw, ACV Bie en ACLVB opnieuw overlegd op het Kabinet van de Minister van Werk, Pierre-Yves Dermagne.  Na het dramatisch ongeval in Antwerpen van vrijdag 18 juni hadden wij reeds een gesprek met de Minister op 22 juni waar onze prioriteiten  nogmaals werden herhaald.  Niemand verdient zwaar gewond laat staan het leven te laten bij en tijdens de uitvoering van zijn of haar job!   

De technische redenen van het ongeval worden nog steeds onderzocht, en wij volgen via onze advocaat de situatie van dichtbij op, maar nu moeten ook wetgevende initiatieven genomen worden om de dikwijls onaanvaardbare situaties op bouwwerven te vermijden. 

Daarom heeft ABVV Bouw bij de Minister nogmaals deze prioriteiten onderlijnd: 

  • Meer inspecteurs om wantoestanden te controleren en betere samenwerking tussen de verschillende diensten. 

  • Verbreden van systemen tot registratie van de aanwezigheid op bouwwerven en dit voor iedereen die de werf betreedt. 

  • De beperking van de keten van onder aanneming en de hoofdaannemer aansprakelijk stellen. 

  • Registratie van alle arbeidsongevallen op de werven, en dat dus ook voor de gedetacheerden en zelfstandigen. 

  • De communicatie op de bouwwerven moet worden verbeterd, dus de afspraken uit het sectorakkoord rond gebruik van landstalen moeten nu eindelijk worden uitgevoerd. 

We verwachten van de Minister dat deze prioriteiten snel worden uitgevoerd. De middelen uit de Europese, federale en regionale relanceplannen zullen een boost geven aan onze sector.  Als vakbond eisen wij dat de veiligheid en gezondheid van onze bouwvakkers voor iedereen als prioriteit nummer 1 worden beschouwd.