BASF: waar aandeelhouders belangrijker zijn dan haar eigen werknemers!

Bij BASF werd een grootschalige herstructurering aangekondigd. Duizenden jobs zullen in Europa verdwijnen in niet-productiegerelateerde afdelingen wat een besparing zou moeten opleveren van € 500 miljoen. Wie niet getroffen wordt, zijn de aandeelhouders. Er zal een dividend van € 3 miljard worden uitgekeerd met zicht op nog meer in de komende jaren.

Het zwaartepunt van de herstructurering bij BASF ligt op de site in Ludwigshafen in Duitsland waar veel werknemers een onzekere periode tegemoet gaan. In België verdwijnen er in totaal enkele tientallen jobs bij het Innovatiecentrum in Gent en de administratieve en financiële diensten in Waterloo, de site in Antwerpen zou gevrijwaard blijven.

Het dividend van de aandeelhouders, meer dan € 3 miljard, werd op geen enkel moment ter discussie gesteld. Door de honger naar winstmaximalisatie van enkelen worden met andere woorden duizenden werknemers naar de uitgang geduwd zonder perspectief.

ABVV Scheikunde staat zij aan zij met al wie zich verzet tegen jobverlies en ontslagen en verklaart zich solidair met elke BASF-collega in België, Duitsland en daarbuiten van wie zijn/haar inkomen bedreigd is. De Duitse vakbond IG BCE, dat het personeel van de site in Ludwigshafen vertegenwoordigt, stelt nog dat het besparingsprogramma buitensporig is en lijdt aan een gebrek aan investeringen en toekomstperspectief voor de site.

Download het pamflet hier.

Link naar Facebookpagina ABVV BASF-EuroChem.