Wist je dat… maatwerkwerknemers voor kruimels werken?

Het sociaal akkoord in Vlaanderen (VIA) is eindelijk een feit. Werknemers uit de social profit krijgen betere voorwaarden na het harde werk tijdens deze gezondheidscrisis. En dat is zeker goed nieuws!

Je bedrijf doet beroep op werknemers uit de social profit. Het gaat om werknemers uit de beschutte en sociale werkplaatsen, die ervoor zorgen dat

Voorbeeld 1: verpleegsters over de nodige materialen beschikken om coronapatiënten te kunnen behandelen.

Voorbeeld 2: die ervoor zorgen dat de economie niet stil valt in tijden van corona.

Voorbeeld 3: zelf in te vullen, aan te passen per bedrijf

Deze werknemers zijn echter net diegenen die zo goed als geen baat hebben bij dat akkoord. Want terwijl ander personeel uit de social profit loonsverhogingen krijgt van 4,5% tot 6%, kunnen zij slechts rekenen op 1,1% of iets meer -afhankelijk van het interprofessioneel akkoord in 2023-.

Concreet is dat zo’n 3 cent netto per uur, ofwel twee broden extra op het einde van de maand. En dat terwijl ze essentiële activiteiten uitoefenen en ook als “helden van corona” worden bestempeld.

Dat is niet correct!

Deze werknemers verdienen beter. Zij -die reeds aan een minimumloon werken!- moeten dringend uit de armoede gehaald worden. Als ABVV Maatwerk vragen wij daarom respect voor hen en hun harde werk. Aan een hongerloon werken, dat moet nu toch gedaan zijn! Een menswaardig minimumloon van €14 per uur (€2.300 per maand) is daarom meer dan nodig!

Zoals je bedrijf kan rekenen op hen, is het belangrijk dat zij kunnen rekenen op betere vooruitzichten voor hun toekomst.