Tientallen doden en bijna duizend gewonden bij protesten in Colombia

Duizenden Colombianen trokken op 28 april de straat op om te protesteren tegen de fiscale hervormingen van president Duque. Die zouden vooral de middenklasse treffen via een stijging van de btw op goederen en diensten. Een politiek project dat niet op een slechter moment kon vallen: nu de economische situatie van de bevolking er zwaar is op achteruitgegaan door de gezondheidscrisis. Met meer dan 2,8 miljoen besmettingen en bijna 74.000 overlijdens, is Colombia het derde zwaarst door de pandemie getroffen land in Latijns-Amerika.

Ondanks de intrekking van het wetsvoorstel voor fiscale hervorming na de zware opstanden, blijven de protesten van burgers duren. Daarbij stellen ze de ernstige sociale, politieke en economische crisis die het land momenteel doormaakt aan de kaak. Als Algemene Centrale steunen wij ook het protest van onze Colombiaanse partners tegen de pensioen- en gezondheidshervorming die de regering het Colombiaanse volk wil opleggen.

De intrekking van het wetsvoorstel is dan wel een triomf voor de miljoenen Colombianen die zich verzet hebben. Maar daar moesten ze een zware prijs voor betalen. De geweldloze acties die de voorbije dagen in heel het land plaatsvonden werden immers zwaar onderdrukt. Op 6 mei spreekt men van een dertigtal doden en meer dan 800 gewonden, daarnaast zijn nog heel veel manifestanten vermist. Een echt bloedblad dus.

De Algemene Centrale – ABVV veroordeelt scherp het geweld en roept de Belgische en Europese autoriteiten op om te reageren. Zij moeten de Colombiaanse regering dringend verzoeken om de mensenrechten te respecteren, om het recht op sociaal protest te garanderen en om de vredesakkoorden te eerbiedigen. We drukken dan ook onze solidariteit uit met het Colombiaanse volk : STOP de repressie! STOP het bloedbad!