U bent hier

Actualiteit

dinsdag 31 oktober 2017, 13:45

Bedrijfswagen of – fiets: niet altijd een cadeau

Sommige dienstencheque-ondernemingen geven hun werknemers de mogelijkheid om een bedrijfswagen of -fiets te leasen. Maar daar moeten die werknemers een deel loon en/of maaltijdcheques voor laten vallen. In sommige gevallen kan dat loonverlies hoog oplopen. Bovendien moeten de werknemers zelf nog de kosten van de brandstof ophoesten.

Ga zeker langs bij het ABVV en laat alles goed narekenen zodat je niet voor onverwachte situaties komt te staan.

Het mobiliteitsprobleem

Dienstenchequewerknemers leggen heel wat kilometers af om van de ene klant naar de andere te gaan. Het ABVV vraagt daarom al lang een verbetering van de verplaatsingsvergoedingen. Werkgevers klagen ook dat ze moeilijker nieuwe werknemers vinden. Want heel wat werkzoekenden beschikt niet over een eigen wagen.

Om dat probleem op te lossen geven sommige dienstenchequebedrijven nu de mogelijkheid aan hun werknemers om een bedrijfsauto of elektrische fiets te leasen.

Geen cadeau

Het gaat niet om salariswagens. De werknemer kan via de werkgever een auto of elektrische fiets leasen. Daarvoor moet de werknemer een bijdrage leveren. Dat kan door de maaltijdcheques en/of de verplaatsingsvergoeding en/of een deel loon in te leveren. En de brandstof moet de werknemer zelf betalen.

Uit onze berekeningen, gebaseerd op een voorstel dat een van onze leden kreeg, blijkt dat die bijdrage toch wel erg hoog kan oplopen. Anja werkt 24 uur per week. Ze heeft een nettomaandloon van 1116 euro en krijgt maaltijdcheques van 4 euro. Ze rijdt ongeveer 300 km per maand voor het werk.

Ze kreeg het voorstel om een Opel Corsa te leasen, maar moest daarvoor een deel loon, haar verplaatsingsvergoeding en maaltijdcheques inleveren. Dit zou betekenen dat ze per maand 255 euro minder inkomen zou hebben. Anja ging dus niet op het voorstel in.

Kom niet voor verrassingen te staan

Een nieuwe wagen klinkt uiteraard aanlokkelijk. Maar wie niet voor financiële verrassingen wil komen te  staan maakt best op voorhand een berekening. Daarvoor kan je bij het ABVV terecht. We berekenen voor jou wat het lease-voorstel je maandelijks zal kosten. Zo kan je zelf een weldoordachte keuze maken.