U bent hier

Internationaal

donderdag 30 maart 2017, 14:15

Bezoek Tsjechische syndicalisten: Sociaal overleg op verschillende snelheden

In de Europa bestaan grote verschillen op het vlak van sociaal overleg. Zo verschilt het systeem van Tsjechië heel erg sterk van dat van België. Tsjechische syndicalisten waren onlangs te gast om hier inspiratie op te doen. 

In Tsjechië kunnen vakbonden en werkgevers geen wettelijk bindende afspraken maken. Enkel de regering kan wetten maken.

Tsjechische vakbonden en werkgevers uit de glas- en keramieksector beseffen dat het sociaal overleg in hun land nog in zijn kinderschoenen staat en willen een inhaalbeweging maken. In dat kader bezoeken ze Europese landen om inspiratie op te doen.

België, voorbeeld inzake sociaal overleg

België was het eerste land dat ze bezochten, omdat het algemeen bekend staat als een voorbeeld inzake sociaal overleg. Militanten van de Algemene Centrale – ABVV hebben ons systeem aan hen toegelicht. Zij onderhouden al jaren goede contacten met hun Tsjechische collega’s via de Europese Ondernemingsraad van AGC.

Ze werkten een programma uit waarbij de Tsjechische bezoekers verschillende niveaus van sociaal overleg konden ontdekken. Onder andere met bezoeken aan de bedrijven AGC Seneffe en Pittsburg Corning.

Een bron van inspiratie

Vladimir Kubinec, Tsjechische syndicalist, was verbaasd over ons systeem : 'Ik ben onder de indruk van de mogelijkheden die jullie hebben, zoals collectieve arbeidsovereenkomsten onderhandelen op niveau van bedrijven, sectoren, zelfs het hele land. Ook de syndicalisatiegraad en de structuur van de Belgische sociale zekerheid zijn erg inspirerend.' De Tsjechische werkgevers hadden eveneens heel wat lof voor de plaats van het sociaal overleg in ons land.

Nochtans staan de rechten van de werknemers in ons land onder druk door de regering Michel. Maar dit bezoek sterkt ons in onze overtuiging dat we moeten strijden voor onze sociale waarden en voor een socialer Europa.