U bent hier

Actualité

dinsdag 5 december 2017, 11:30

De erkenning van een beroepsziekte in 10 punten

We stellen vast dat werknemers en werkneemsters steeds vaker met werkgerelateerde gezondheidsproblemen te kampen hebben. Zich bezeren op het werk is schering en inslag geworden. Betekent dit dan dat werknemers kwetsbaarder zijn geworden dan 20 jaar geleden?

Natuurlijk niet! Het is niet de schuld van de werknemers, maar wel van de arbeidsomstandigheden. De werkdruk stijgt, er moet steeds meer worden gepresteerd in steeds minder tijd. Werknemers moeten maar blijven doorgaan en het tempo gaat de hoogte in.

Niet kwetsbaarder dan 20 jaar geleden

Werkgevers stellen almaar strengere eisen waardoor werknemers zelfs geen tijd meer hebben om na te denken en een goede houding aan te nemen. Het resultaat? Hun gezondheid lijdt eronder. Ze krijgen rugproblemen, peesontstekingen, …

En laten we ook de nieuwe risico’s niet vergeten bij contact met chemische stoffen die allergieën, ademhalingsmoei-lijkheden en, in ergere gevallen, kanker kunnen veroorzaken.

Een essentiële erkenning

Voor de Algemene Centrale – ABVV blijft preventie voorrang krijgen. Maar als een werknemer lijdt aan een werkgerelateerde ziekte, wordt de erkenning van de beroepsziekte de prioriteit.

Vanaf de aangifte van de ziekte tot de uitkering, het is vaak een lijdensweg. De procedure is vaak niet of weinig gekend, er is de administratieve rompslomp, … Er bestaan heel wat valkuilen.

In deze brochure proberen wij daarom de belangrijkste stappen samen te vatten en enkele essentiële elementen te belichten.

Heb je vragen of twijfels, aarzel dan niet om contact op te nemen met je gewestelijke afdeling.

Download de brochure