U bent hier

Actualiteit

woensdag 29 maart 2017, 15:45

De rechtbank bekrachtigt de plannen van de Belref directie

Donderdag viel de uitspraak over Belref: De rechtbank van koophandel van Bergen stemde in met de overdracht van de activiteiten van het bedrijf. Kortom, ze bekrachtigt het plan van de directie om van Belref een ​​microstructuur te maken.

De beslissing van de rechtbank maakt een einde aan de procedure van gerechtelijke reorganisatie. Belref Refractories zal binnenkort failliet verklaard worden en de 74 werknemers krijgen hun ontslag. Hun vooropzeg en mogelijke achterstallige lonen worden betaald door het ‘sluitingfonds’ (FSO) oftewel: door de gemeenschap. Een echte schande aangezien het bedrijf gewoon in handen blijft van dezelfde persoon, namelijk Domenico Leone.

Onderaanneming

Daarnaast bevestigt de beslissing van de rechtbank de microstructuur die Domenico Leone absoluut wil creëren. Terwijl er 30 à 40 werknemers nodig zijn om het bedrijf draaiende te houden, wil de directie dat doen met 17 werknemers. Het is dus duidelijk dat er via onderaanneming structureel een beroep zal gedaan worden op  uitzendkrachten, werknemers uit de beschutte en sociale werkplaatsen en buitenlanders.

"We verzetten ons met klem tegen dit opsnijden van het bedrijf, waarbij Leone enkel behoudt wat hij wil en ondertussen 50 werknemers koudweg op straat zet, terwijl zij zich vele jaren met hart en ziel hebben ingezet voor Belref. We kunnen deze situatie niet tolereren en we zullen de strijd tegen dit onrecht verderzetten ", aldus Lionel Quebella, vakbondsafgevaardigde bij de Algemene Centrale Mons - Borinage.

Meer info over Belref.