U bent hier

Standpunt

maandag 11 april 2016, 14:45

Opinie: Hoe maak je werken onwerkbaar

Het onverteerbare menu van de rechtse regering

Je moet dezer dagen niet ver zoeken om te weten hoe belangrijk onze vakbond en onze vakbondsstrijd zijn. 732 gefortuneerde burgers leveren ons dezer dagen een overtuigend bewijs. Hun huis staat in België, maar hun vetgemest spaarvarken verstoppen ze op een exotisch eiland en hun belastingen betalen ze in niemandsland.

Hun namen duiken op in de Panama Papers. Zij vertoeven daar in het gezelschap van de allerrijksten van onze aardbol. Maar ook in het gezelschap van criminele organisaties die hun misdaadgeld witwassen. En ook in het gezelschap van terreurgroep IS die langs dezelfde vluchtweg zijn olie verkocht krijgt. Alles met de bereidwillige hulp van een handvol sluwe bankiers uit financiële instellingen met wereldfaam.

Waarom ze dat doen? Om geen belastingen te betalen. Om niet te moeten bijdragen in onze collectieve voorzieningen waar ze wel mee van profiteren. Want zij gebruiken ook onze wegen, ons onderwijs, onze gezondheidszorg, ons pensioenstelsel.

Het is revolterend. Wij eisen een eerlijk belastingstelsel. En dat veronderstelt in de eerste plaats dat grote vermogens en de winst uit die vermogens volledig en volwaardig worden belast. De vluchtwegen naar fiscale paradijzen moeten eens en voor goed opgebroken worden. 

Werner Van Heetvelde, voorzitter

Inderdaad, dit is revolterend, zoals Werner zegt.

Niet overdrijven, zo reageren de bankiers bij monde van hun belangenorganisatie Febelfin, wij werken alleen legaal. Neem onze zeevaartsector, daar zijn fiscale constructies in verre landen noodzakelijk. Een beter excuus vinden ze niet. Alsof wij een land van zeevaarders zijn met honderden maritieme bedrijven in de vier windstreken.  

Klopt dus niet. Het gaat over belastingontduiking, over oplichting en witwaspraktijken. En de werknemers krijgen er de rekening van gepresenteerd. De textielarbeiders bijvoorbeeld. Hun lonen staan al jaren op water en brood, maar nu blijkt uit de Panama Papers wel dat enkele van onze grootste textielbaronnen ondertussen belastingvrije sier maken op de Seychellen, de Maagdeneilanden of in Panama.

In plaats van die massale fiscale fraude ernstig aan te pakken, worden het inkomen, de jobs en het welzijn van de werknemers kapot bezuinigd. Minister van Werk Peeters duwt ons nu een onverteerbaar menu onder de neus waarmee de arbeidsmarkt helemaal naar de hand wordt gezet van de patroons. Hij dicteert tien punten waarover de vakbond nog mag onderhandelen, maar waar niets meer mag aan veranderen. Ha Ha Ha!

We pikken het niet. Wij vertellen op deze bladzijde in tien punten waar dit horrorverhaal op neerkomt voor de werknemers. En we schakelen een versnelling hoger in ons verzet tegen de rechtse, asociale regering van de patroons en de rijken.

Robert Vertenueil, algemeen secretaris