U bent hier

Persbericht

woensdag 23 november 2016, 12:15

Persbericht: ABVV Social Profit betoogt

Op donderdag 24 november betogen de werknemers uit de Vlaamse en federale social profit voor jobs, koopkracht en werkbaar werk. Het ongenoegen in de verschillende social profit sectoren is groot. Er wordt verzameld om 10u30 aan het Noord-Station van Brussel. Daar worden enkele toespraken gehouden. De betoging trekt daarna langs verschillende kabinetten en eindigt aan het Centraal station.

De social profit speelt een belangrijke rol in de samenleving. Federaal secretaris Algemene Centrale Issam Benali: “We hebben allemaal baat bij een goede zorg, bij sociaal-cultureel werk, bij tewerkstelling van personen met een handicap. Vandaar de slogan van ABVV Social Profit: iedereen vooruit! Zorgbehoevenden, werknemers, de samenleving.”

De laatste jaren werd niet alleen enorm bespaard op de werkingsmiddelen van de social profit, maar ook op de kap van de werknemers. Zo werden in Vlaanderen de aanmoedingspremies voor landingsbanen afgebouwd. En men wil voor een groot deel van de werknemers van de federale gezondheidsdiensten de rimpeldagen afschaffen.

Volgens Jan Piet Bauwens moet de regering investeren in de social profit in plaats van te besparen. Ook in de werknemers, want zij vormen het hart van de sector. Het is meer dan vijf jaar geleden dat er nog sociale vooruitgang werd geboekt. “We willen aan tafel gaan zitten met de regeringen en de werkgevers. En afspraken maken over de loon- en arbeidsvoorwaarden voor de komende jaren.”

De prioriteiten voor het ABVV zijn: 

  • Jobs: De vergrijzing, de wachtlijsten in de gehandicaptenzorg, 1000den werkzoekenden op zoek naar een job in een maatwerkbedrijf, de torenhoge werkdruk ... : de uitdagingen voor de zorg en sociale economie zijn enorm. Wij pleiten resoluut voor jobs, jobs, jobs.
  • Koopkracht: Koopkracht is de motor van onze economie. Maar de lonen in de social profit zijn laag. Bovendien kregen de werknemers een indexsprong te slikken. We willen een verhoging van de brutolonen en, eindelijk, een volwaardige eindejaarspremie.
  • Werkbaar werk: De federale regering verhoogt de pensioenleeftijd en schaft het brugpensioen zo goed als af. De aanmoedigingspremies werden recent voor heel wat werknemers afgeschaft. Hoog tijd om werk te maken van werkbare jobs. Jobs waarbij werk en gezin te combineren zijn. Jobs die fysiek haalbaar zijn.