U bent hier

Internationaal

donderdag 9 maart 2017, 9:00

Teken de petitie voor onafhankelijk onderzoek rond toxische stoffen

Jaarlijks sterven 100.000 werknemers in de Europese Unie door blootstelling aan gevaarlijke stoffen. Europa wil de grenswaarden voor die stoffen herzien. Maar de experten die het Europees parlement hierover moeten informeren blijken bijna allemaal gelinkt aan de industrie. Het European Trade Union Institute (ETUI) trekt aan de alarmbel. 

Op 28 februari 2017 onderzocht het Europees Parlement de herziening van de grenswaarden voor blootstelling van werknemers aan kankerverwekkende, mutagene en reproductie-toxische stoffen (CMR), waarover we eerder al berichten.

Echter: 15 van de 22 experts die de parlementsleden moeten informeren onderhouden nauwe banden met de industriële en financiële sectoren die deze stoffen produceren. 

Dat werd aan het licht gebracht door onderzoeksjournalist Stéphane Horel in een artikel in Le Monde Planète. Hij legde duidelijke linken bloot van de 'experts' met de chemie, de voedingsmiddelenindustrie, de metaalsector enz. De normen die de commissie voorstelt komen dan ook exact overeen met de wensen van de industrie', concludeert hij. 

Petitie

'Te hoge grenswaarden zijn een ramp. Werknemers denken ten onrechte dat ze beschermd zijn, terwijl in de praktijk dergelijke grenswaarden de bedrijven een licentie geven om te doden', stelt 'Laurent Vogel, ETUI onderzoeker in het artikel.

Daarom is nu een petitie gestart om een onafhankelijke expertise te vragen. De petitie is enkel in het Frans, maar we nodigen toch iedereen uit om ze te tekenen. De gezondheid van duizenden van onze werknemers en werkneemsters hangt ervan af !

Teken hier de petitie: www.change.org