U bent hier

Standpunt

dinsdag 12 december 2017, 14:30

We schreeuwen het van de daken: Het kan anders!

Tijdens de eindejaarsperiode nemen we onze goede voornemens en wensen we iedereen het beste voor het komende jaar. De wensen van Werner Van Heetvelde en Eric Neuprez, voorzitter en algemeen secretaris van de Algemene Centrale – ABVV, zijn duidelijk : ze wensen ons verandering. Verandering die we allemaal nodig hebben, zeker wat betreft de pensioenen en belastingen. Dat wensen ze je toe voor 2018.

Werner : We zijn erg ongerust over de pensioenen. Alle werknemers, zowel jong als oud, maken zich meer en meer zorgen. En terecht. Zoals jullie weten voeren we tijdens deze eindejaarsperiode opnieuw actie voor de pensioenen. De aanvallen op het pensioen zijn zo ongelooflijk hard, onrechtvaardig en onaanvaardbaar dat we deze regering echt een halt moeten toe roepen.  Wij zijn er van overtuigd dat het anders kan.  

Eric: De pensioenen worden op drie fronten aangevallen. Ten eerste : we moeten allemaal langer werken. De pensioenleeftijd werd opgetrokken van 65 tot 67 jaar. Twee jaar extra. Dat is ongelooflijk veel. Zeker voor werknemers die op het einde van hun carrière helemaal op zijn. Daarbovenop werden zowat alle mogelijkheden om vroeger te stoppen onmogelijk gemaakt. En als kers op de taart worden er maatregelen genomen die er voor zorgen dat je pensioen lager zal zijn. Nog lager, terwijl onze pensioenen al bij de laagste van Europa zijn. Te laag om waardig te kunnen leven.

De juiste keuzes

Werner: Ze zeggen dat het onvermijdelijk is, dat het niet anders kan. Maar dat is fout. Er zijn wel degelijk alternatieven. Een waardig pensioen van 1500 euro is niet onbetaalbaar, zoals de meerderheidspartijen ons willen laten geloven. Maar dan moeten de juiste keuzes gemaakt worden : eerlijkere  belastingen die extra middelen opleveren voor de sociale zekerheid. Deze regering doet het tegenovergestelde: ze blijven cadeaus uitdelen aan de rijken en slaan zo een gat in de sociale zekerheid. 

Eric: Daarvoor strijden we. En daarvoor zullen we ook blijven strijden in 2018. Samen met onze delegees, onze militanten en met jullie. Want deze strijd belangt ons allemaal aan. En deze strijd zullen we enkel winnen als we allemaal samen strijden: samen kan het anders!