Eindelijk een akkoord voor de huishoudhulpen?

Het interprofessioneel akkoord dateert al van juli 2021. Toch zijn de huishoudhulpen al negen maanden aan het strijden voor betere verplaatsingsvergoedingen. Gezien de stijgende brandstofprijzen betalen de dienstenchequewerknemers gemiddeld 200 euro per maand om zich naar, van en tussen hun klanten te verplaatsen.

Op het initiatief van de voorzitter van het paritair comité 322.01 (sector dienstencheques) is er in de loop van dinsdagnamiddag 10 mei een nieuw overleg gepland tussen sociale partners. 

Sinds er geweten is dat er opnieuw een overleg zal plaatsvinden, hebben de vakbonden de "schuimacties" onmiddellijk opgeschort om het sociaal overleg alle kansen te geven. 

De vakbonden nemen dinsdag deel aan het overleg met het doel om tot een echt akkoord ten guste van de huishoudhulpen te komen. Voor de vakbonden is een significante verhoging van de verplaatsingskosten van fundamenteel belang. 

De werknemers wachten al te lang op een oplossing. De huishoudhulpen betalen momenteel 2/3 van hun verplaatsingskosten uit eigen zak.

 

Het is onaanvaardbaar dat de huishoudhulpen moeten betalen om te kunnen werken! Zij verdienen meer respect, een fatsoenlijk loon en goede arbeidsomstandigheden.